dimecres, 19 de març del 2014

Les estepes blanques porten la primavera (II)

A banda dels himenòpters (mínim 9 espècies trobades), altres insectes també eren atrets per les flors de les estepes blanques. Entre ells, els dípters, de tres famílies diferents. Per una banda, dos espècies de la família Bibionidae, una d'elles amb ales fosques i abdomen gruixut, pendent de classificar: 


I una altra més coneguda, la mosca de març Bibio marci, que eclosiona en massa durant aquest mes de març i es pot veure arreu del Delta:



A banda d'un membre florícola de la famíla Calliphoridae, la de les conegudes vironeres blaves i verdes, Pollenia sp:


Finalment, un sírfid d'ulls ben llampants, Eristalinus sepulchralis:


Diverses papallones rondaven també les estepes, entre elles les tres espècies de blanquetes presents al Delta, una bona oportunitat per practicar la seva identificació comparada:

Pieris brassicae, la blanca de la col, amb marques negres molt marcades en l'àpex de l'anvers del primer parell d'ales (es transparenten en el revers) i amb escates grises sobre fons groguenc en el revers del segon parell d'ales.

Pieris napi, la blanqueta perfumada, amb escates fosques que ressegueixen les nerviacions del revers del segon parell d'ales.

Pieris rapae, la blanqueta de la col, amb molt menys negre en l'àpex de l'anvers del primer parell d'ales i reves groguenc en el segon parell d'ales.