dimarts, 1 d’octubre del 2013

Olivardes en flor, paradís per als insectes


A finals de setembre les olivardes (Inula viscosa) dels marges dels camins dels espais naturals del riu floreixen en massa. A la imatge es veuen les mates florides del tram final del riu vistes des del mirador de la desembocadura.

És una mata llenyosa, de bona mida, amb branques erectes i flors compostes de color groc. Més informació: http://ichn.iec.cat/bages/planes/Imatges%20grans/olivarda.htm.

No cal confondre-la amb la salsona (Inula crithmoides), una altra composta de flors grogues de branques ajagudes i fulles carnoses, pròpia de sòls salins i també present als espais naturals del riu, per exemple a la marina de cal Nani:


Aquesta florida massiva és un autèntic mannà per a moltes insectes florícoles. Per exemple, deu de les tretze espècies de papallones diürnes i nocturnes detectades avui es trobaven libant activament les flors de l'olivarda (Inula viscosa): 

Safranera de l'alfals (Colias crocea)

Migradora dels cards (Cynthia cardui)

Blaveta dels pèsols (Lampides boeticus)

Margera comuna (Lasiommata megera)

Bufaforats (Macroglossum stellatarum)

Dard ros (Ochlodes venatus)

Blanqueta de la col (Pieris rapae)

Blaveta comuna (Polyommatus icarus)

Zigena (Zygaena trifolii)

Una arna de la família dels noctúids, Helicoverpa armigera, el cuc del cotó o barrinador del tomàquet, un flagell de moltes plantes cultivades ben estès al nostre país..

I una altra arna de la família dels geomètrids, Eupithecia centaureata, una espècie comuna a tot Europa, que fa dues generacions, a l'estiu i a la tardor, i que es veu atreta per les plantes amb molt de nèctar com l'olivarda.

Altres insectes voladors també s'abraonen en bon nombre sobre les flors d'olivarda. Entre ells, himenòpters com  l'abella solitària Colletes sp, de la família Colletidae.